Så sköter du din luftvärmepump

Alla luftvärmepumpar måste rengöras för att bibehålla sin prestanda annars tappar de i energispar-effekt och slutar till sist att fungera. Rengöringen är också viktig för att hindra bakterie-, svamp- och alg-tillväxt. Luften i ett hus passerar dygnet runt genom inomhusdelen vilket medför att damm, smuts och fett fastnar. När pumpen inte ger samma värme/svalka som tidigare kan det bero på att den helt enkelt är för smutsig (kontakta alltid installatör vid driftstörning eller misstanke om tekniskt fel). Gör rent fläkt och alla filter enligt tillverkarens skötselinstruktion

Gör rent värmepumpens inomhusdel

Rengöring av grov- och luftfiltren är mycket viktigt för inomhusdelens funktion och förmåga att spara energi. Generellt bör man rengöra filtren en gång var 4-6 vecka från damm och smuts. I dammiga och rökiga miljöer eventuellt oftare. En del filter kan dessutom behöva bytas ut efter viss tids användning.  Se till att dammsuga filtren som sitter i inomhusdelen en gång varje månad. För bästa resultat rengör din inomhusdel med rengöringsspray Q effect en gång om året. Spraya på inomhusdelens kondensator och låt verka i ca 15 min och därefter spraya med vatten och låt torka. I starkt smutsiga, rökiga eller köks/restaurangmiljöer eventuellt oftare. Se alltid tillverkarens rekommendation innan rengöring.

Ta för vana att rengöra din inomhusdel 1 till 2 gånger per år. Rengör då med rengöringsmedel Qffect för bästa effekt , säljs hos våra återförsäljare för 299:-/flaska. En flaska innehåller 500 ml och räcker till en rengöring. Din energibesparing är mycket större än kostnaden för Q Effect genom att den återställer inomhusdelens kondensor till sin ursprungseffekt.

Gör rent värmepumpens utomhusdel

Håll rent runt din värmepumps utomhusdel

När det gäller utomhusdelen behöver man se till att hålla marken under och omkring utomhusdelen fri från löv, skräp, snö och is. Ingen maskin mår bra av skräp, det gör att luftcirkulationen runt värmepumpen hindras. Värmen kommer ur uteluften och den måste självklart kunna passera in i luftvärmepumpens utedel utan hinder. En översnöad utomhusdel tappar snabbt i effekt.

 

 

 

 

Köp Canvac Q Heat värmepump

Våra återförsäljare finns i hela Sverige.

 

rengöra värmepumpRengöringsmedel värmepump

Q EFFECT

Rengör med ett
rengöringsmedel till
luftvärmepump 
som du tjänar in direkt.

 

 

Elon Group AB 
BÄCKLUNDAVÄGEN 1
BOX 220 94
702 03 ÖREBRO

eftermarknad@elongroup.se

Tel.  010-220 43 20

© copyright ELON Group AB 2017