Frågor och svar om luftvärmepumpar

Här besvarar vi vanliga frågor som rör både luftvärmepumpar i allmänhet och våra Q Heat-modeller.

HUR FUNGERAR EN LUFTVÄRMEPUMP?

Värmepumpar fungerar på samma sätt som ett kylskåp, fast tvärt om. I kylskåpet tas värme inifrån skåpet och avger den på baksidan. En luft/luftvärmepump (även kallad komfortvärmepump) utvinner sin energi från soluppvärmd utomhusluft och överför värmen till den cirkulerande inomhusluften. Inomhusluften värms upp genom att den cirkulerar genom inomhusdelen som avger värme till luften.
En luft/luftvärmepump kan även förbättra inomhusluften något eftersom inomhusdelen innehåller ett eller flera filter. För varje kWh som används för att driva en luft/luftvärmepump får man normalt ut cirka två till tre kWh värme till huset. Den förbättrar dock inte ventilationen i huset.

VILKEN STORLEK PÅ LUFTVÄRMEPUMP SKA JAG VÄLJA?

Det beror på hur stor yta som ska värmas upp och vilken elförbrukning du har idag för att hålla en god värme i huset. Vårt råd är att aldrig underdimensionera – är du osäker, välj alltid den större modellen. 

 

KLARAR LUFTVÄRMEPUMPEN ATT VÄRMA HUSET SOM ENDA VÄRMEKÄLLA?

Element är en bra värmekälla som grund när man har luftvärmepump

 

Nej, det måste alltid finnas ett kompletterande värmesystem.

 

Luftvärmepumpen fungerar normalt som en energibesparande värmekälla i kombination med husets befintliga värmesystem. Innan du skaffar en luftvärmepump är det viktigt att se till att detta är rätt injusterat och att termostaterna fungerar bra. Då blir besparingen maximal. Det befintliga värmesystemet ska slå på först när det blir så kallt att värmepumpen inte klarar att hålla

inomhustemperaturen. Det bör alltid finnas någon värmekälla som kan ge tillskotts- eller reserv värme, som t ex elradiatorer, en bras- eller pelletskamin eller en oljepanna.

 

KAN LUFTVÄRMEPUMPEN SITTA I SAMMA RUM SOM EN BRASKAMIN?Luftvärmepump fungerar ihop med braskamin.

Ja, men det finns några saker man bör tänka på; hur nära kommer inomhusdelen att sitta? Hur mycket kommer du att elda? och så vidare. Läs noga igenom värmepumpens instruktionsbok och be din återförsäljare om råd.

FUNGERAR LUFTVÄRMEPUMPEN I ALLA INOMHUSTEMPERATURER?Fritidshuset som enkelt värms upp med värmepump

Nej, för att luftvärmepumpen ska fungera på rätt sätt måste omgivningstemperaturen där inomhusdelen finns vara minst +10 °C (16 °C på modeller utan lågtemperaturfunktion).
Oavsett om det är en året runt-bostad eller ett fritidshus är det viktigt att det finns en kompletterande värmekälla som kan ge tillskotts- och reservvärme i huset om luftvärmepumpen får driftsavbrott eller helt enkelt inte räcker till för att hålla värmen.

HUR STÄLLER JAG IN VÄRMEN PÅ VÄRMEPUMPEN TILLSAMMANS MED HUSETS ÖVRIGA VÄRMEKÄLLOR?

Ställ in "värmebalansen" mellan husets gamla värmekälla och luftvärmepumpen.
Ställ in dina termostater på elementen så de ger en grundvärme som är ca 2-3 grader lägre än luftvärmepumpens. Luftvärmepumpen ställer du in på 20 grader eller på den nivå du upplever som komfortabel värme.
Om luftvärmepumpen mot förmodan inte klarar att hålla värmen kommer dina element att gripa in och ge tillskottsvärme. Dina elements termostater stänger av när luftvärmepumpen ger full värme igen.

Tips 1 – hitta rätt rumstemperatur Hitta rätt rumstemperatur tillsammans med din värmepump

Värmeskalan på din fjärkontroll bör ses som just en skala och inte som temperaturen i rummet. Givaren sitter ju ca 2 m upp på väggen. Använd kroppen eller en extern termometer som läggs i rummet/rummen för att uppnå rätt temperatur i huset.

Tips 2 – justera värmeeffekten
 
Upplever du det för kallt höjer du antingen fläkthastigheten och/eller temperaturen på inomhusdelen.
Startar dina element justerar du också  fläkthastigheten och/eller temperaturen på luftvärmepumpens inomhusdel.
En hög hastighet på inomhusdelens fläkt ger bästa besparing enligt Energimyndigheten.

VAD ÄR HÖGST RESP. LÄGSTA TEMPERATUR MAN KAN STÄLLA IN?

Luftvärmepumpen kan ställas in mellan +30°-+10°.
Värmepumpen avfrostar genom reversering. Dvs den går under avfrostningen som kylmaskin men utan att blåsa kalluft till rummet.  Om inomhustemperaturen är under 10 grader finns det inte tillräckligt med värme för att fullgöra en avfrostning. Detta kan orsaka onormal isbildning på utomhusdelen.

HUR LÅNGT AVSTÅND KAN MAN HA MELLAN INOM- OCH UTOMHUSDEL?

Det varierar mellan olika modeller, men tio meter eller mer är sällan något problem. Kontakta din installatör för ytterligare rådgivning.

HUR MYCKET STRÖM DRAR EN LUFTVÄRMEPUMP?

Det varierar beroende på modell, men grundprincipen är att de alla inom sitt rekommenderade driftområde genererar mer effekt än de förbrukar.

SKA JAG STÄNGA AV VÄRMEPUMPEN NÄR DET ÄR FÖR KALLT UTE?

Nej, maskinen bör gå trots riktig kall väderlek. Detta för att undvika "kallstarter".

VAD HÄNDER MED LUFTVÄRMEPUMPEN VID -20 °C?

Mitsubishi Electrics luftvärmepumpar har en unik funktion( Hyper Heating) som gör att den nominella effekten bibehålls ner till -15°. När temperaturen sjunker så minskar kapaciteten men den fortsätter att ge värme ner till -30°.

SKA JAG STÄNGA AV VÄRMEPUMPEN PÅ SOMMAREN?

Det kan man göra. Man kan även använda den som kylaggregat  på sommaren för under 1 kr i timman.

HUR GÖR JAG FÖR ATT GARANTIN SKA GÄLLA?

För att den 5-åriga garantin skall vara giltig behöver du bara registrera köpet/installationen senast två veckor efter driftsättning. Detta gör du på CanVac AB´s hemsida under rubriken Garantiregistrering.

 

 

 

 

 

Köp Canvac Q Heat värmepump

Våra återförsäljare finns i hela Sverige.

 

rengöra värmepumpRengöringsmedel värmepump

Q EFFECT

Rengör med ett
rengöringsmedel till
luftvärmepump 
som du tjänar in direkt.

 

 

Elon Group AB 
BÄCKLUNDAVÄGEN 1
BOX 220 94
702 03 ÖREBRO

eftermarknad@elongroup.se

Tel.  010-220 43 20

© copyright ELON Group AB 2017