Frågor och svar om centraldammsugare

Här får du svar på dina frågor, tips och råd om vad du ska tänka på vid köp av din centraldammsugare. Har du fler frågor? Välkommen och ställ dem direkt till oss på Canvac via mejl till info@canvac.se

Vart tar dammet vägen när man använder centraldammsugare?

Allt damm sugs upp och samlas i en behållare alternativt i en filterpåse som är placerad i centralenheten på vinden, i källaren eller i annat förrådsutrymme. Behållaren/filterpåsen töms eller byts en till två gånger per år. Microdammet som finns kvar i den filtrerade luften släpps ut i det fria.

När det är en tjockare vägg, hur ansluter man röret till sugdosan för att få det tätt?

Vid lättregelvägg (reglar med väggskivor, tex gips, på båda sidor) använder man en rörbit genom väggen och monteringsplattan i väggen bakom sugdosan som vanligt. Är det svårt att fästa plattan kan man använda en gummiadapter ( art.02-141) istället.

Vid solid vägg( timmer eller betong) ska man använda en rörbit plus en gummiadapter istället för monteringsplattan.

Hur ansluter man sugdosan till monteringsplattan i en tjockare vägg?

Om avståndet är längre än 23 mm ( två väggskivor är normalt 25 mm) ska man använda tillbehöret passbit för dubbelgips ( art.nr 02-137). Det är en förlängningshylsa mellan sugdosa och monteringsplatta. Passbiten ska gå in i monteringsplattan ca 5 mm, om det behövs kapa bakstycket på sugdosan för att få lagom avstånd.

Vilke höjd ska sugdosan sitta på?

Vi brukar rekommendera att placera sugdosan i höjd med strömställare för att vara bekväma att nå. Man kan även placera dem i höjd med vägguttag.

Finns det någon utanpåliggande sugdosa?

Ja, den kan anslutas direkt på rörsystemet, vi kallar den garagesugdosa. den ansluts normalt till ett grenrör.

Hur långt kan man dra röret till utblåset?

Avståndet bör inte vara mer än 10 m för bästa effekt.

Blir det verkligen renare när jag städar med en Canvac centraldammsugare?

Ja, skillnaden mellan en konventionell dammsugare och en centraldammsugare är det så kallade microdammet. Med en konventionell dammsugare följer fina dammpartiklar och kvalster med utblåsluften och blir kvar i rummet. Det är framför allt de här småpartiklarna som är besvärliga för allergiker och astmatiker. Med en centraldammsugare försvinner även microdammet och hemmet blir fullständigt rent.

Vad är det för garanti på Canvac Centraldammsugare?Garanti på canvac centraldammsugare

5 års motororgaranti på Q premium-maskinerna och 3 års maskingaranti på det blå sortimentet samt 2 år på övriga delar.

Kan man installera en centraldammsugare i alla hus?

Ja, vi är helt säkra på att du kan installera en Canvac centraldammsugare i ditt hus oavsett hur det ser ut. Gör så här; Gör  ”9 meters testen” och börja grovplanera, vi i butiken hjälper dig planera färdigt! Med vår gör- det- själv manual i handen installerar du sedan din Canvac tryggt och enkelt. Vill du ha hjälp med installationen fråga oss i butiken.

Kan man använda centraldammsugare utan påse?

Ja, det finns modeller utan påse som kallas Cyklon-modeller.

Är centraldammsugaren tystare än en vanlig dammsugare?Topptestade centraldammsugare av Energimyndigheten

Ja, eftersom centralenheten oftast är placerad i en källare eller ett biutrymme vilket gör att du kan dammsuga utan att störas av ljudet.

Är centraldammsugaren luktfri?

Ja, centralenheten placeras lämpligtvis i ett biutrymme och frånluften leds ut i det fria. Man slipper på så sätt den lukt av gammalt damm och värme som en vanlig dammsugare kan avge.

Stör ljudet från utblåset(på fasaden) grannarna?

Nej, ljuddämparen sänker ljudvolymen. Var dock noggrann med vart utloppsventilen placeras, bör ej placeras på entrésidan eller mot uteplats.

Hur länge håller en centraldammsugare?

I USA och Canada har centraldammsugare funnits i över 40 år. Erfarenheterna där är att en centraldammsugare vanligtvis håller i minst 10 år. Det beror på två faktorer; för det första har centraldammsugaren en annan, mer skonsam kylteknik av motorn och för det andra blir det inte något mekaniskt slitage av centralenheten, eftersom den är fast stationerad i ett biutrymme.

Vilken storlek ska jag välja på centraldammsugare?

Canvacs centraldammsugare klarar stora ytor men det som är avgörande är hur många meter rör som ska installeras. Q Premium-maskinerna och Q Cyklon DL klarar upp till 60 m total rörlängd och är tänkt för normala/större hus medan en Q Basic är tänkt för lite mindre villor/sommarhus.

Hur mycket ström drar en centraldammsugare i stand-by-läge?

Mindre än 5 Watt. Dvs försumbart.

Är dammsugarens sugförmåga lika stark i hela huset?

Ja! med rätt centralenhet dimensionerad för husets storlek.

Kan jag som privatperson köpa centraldammsugare direkt från Canvac?

Nej, våra produkter säljs endast genom våra återförsäljare som ni kan hitta här på vår hemsida. Men vi hjälper gärna dig som privatperson med bl.a. frågor om produkter, vart du hittar din närmsta återförsäljare, installationstips, mm. Kontakta oss på telefon 0501-39 90 00 eller e-post info@canvac.se

Välj rätt centraldammsugarpaket- komplett med allt som behövs för montering!

Du köper din centraldammsugare i färdiga paket med centralenhet, städset och rörsystem. Paketen finns anpassade för olika behov och hustyper. Din återförsäljare hjälper dig att välja rätt modell efter dina önskemål.

Elon Group AB 
BÄCKLUNDAVÄGEN 1
BOX 220 94
702 03 ÖREBRO

eftermarknad@elongroup.se

Tel.  010-220 43 20

© copyright ELON Group AB 2017